Българска банка за развитие Българска банка за развитие

Търси
Кандидатствай за кредит

София Касидова: За България е важно да стане член на еврозоната

Страната ни е малка и не може да се бори сама с новия общ глобален ред. Това каза София Касидова, съветник по финансови стратегии на Българска банка за развитие и бивш зам.-министър на икономиката, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Приемането и влизането в еврозоната е дълъг процес на реформи в икономиката и това е целта, която трябва да си поставим и изпълним поетапно“ – обясни тя.

„Българската икономика е сериозно интегрирана с европейската чрез търговските си и капиталови посоки. Присъединяването ни съм Еврозоната и членството ни в общия Банков съюз ще е процес на активно участие в писането на новите правила “ допълни Касидова и поясни, че за да продължи да съществува еврозоната, страните-членки трябва да постигнат много висока степен на търговска и капиталова синхронизация между икономиките си.“

Според икономиста, целостта и стабилността на еврозоната зависи от стабилността на европейските икономики. „Кризата на държавните дългове, която започна в Гърция, пренесе се в Италия и Испания, автоматично се прехвърли като криза и риск на банковата система. За да бъде преодоляна тази криза и да оцелее еврозоната, ЕС излезе с няколко предложения – да се създаде банков съюз и да се намери фискален механизъм, който да насочи ресурс при възникване на такива кризи“, припомни тя.

В момента покупателната способност в България е под 49% от средното ниво за еврозоната и ЕС, а трябва да бъде поне 70% от стандарта на живот. „В речта по повод  първата година от управлението си Доналд Тръмп акцентира на инфраструктурното развитие на САЩ. Това се отнася и до нашата страна. Изграждането на нова модерна инфраструктура ще повиши покупателната ни способност и така ще ни доближи до нивото на ЕС“, смята София Касидова.

Назад
Други
  • Фондът за капиталови инвестиции ще осигури 65 милиона лева растеж на българските компании

    Създаването на фонд за капиталови инвестиции като дъщерно дружество на банката е заложено още в Закона за ББР и в Стратегията ни за периода 2017 – 2020 г. Той е резултат на последователните ни усилия за подкрепа на българския бизнес и на мисията ни за запълване на пазарен недостиг, заяви Николай Димитров, изпълнителен директор на ББР.

    Виж повече
  • Стоян Мавродиев: С Фонда си за капиталови инвестиции ББР запълва пазарен недостиг

    Фондът за капиталови инвестиции на ББР вече е факт. Чрез него имаме още един инструмент да подпомогнем бизнеса да расте и да се развива, да инвестира в иновации и научна дейност, да повишава производствения си капацитет, да излезе на нови пазари, да въведе в организацията си нови управленски практики заедно с нов капитал, казва Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие.

    Виж повече