Българска банка за развитие Българска банка за развитие

Търси

ББР договори 50 млн. евро от Китайската Ексим банка

Българска банка за развитие (ББР) ще получи 50 млн. евро кредит от Китайската Ексим банка (КЕБ) за финансиране на българския бизнес. Кредитното споразумение бе подписано днес, 28 септември, от председателя на Надзорния съвет на ББР Атанас Кацарчев и президента на КЕБ Лиу Лиенгъ. 

Срокът на заема е 5 години, а договорените средства ще бъдат използвани за подпомагане на български предприятия, за финансиране на търговски операции, както и за насърчаване на икономическите отношения между България и Китай.

Това е първият договор за заем между Българска банка за развитие и Китайската ексим банка, след като през април 2014 г. в Пекин двете институции Сключиха споразумение за финансово сътрудничество, което предвижда съвместно финансиране на ключови проекти или области.
Китайската ексим банка е държавна финансова институция, основана през 1994 г. Основният фокус на дейността й е подкрепа за вноса и износа на Китай, подпомагане на местните компании в изпълнение на задграничните им проекти и насърчаване на международното икономическо сътрудничество и търговия.

Назад
Други