Българска банка за развитие Българска банка за развитие

Търси
Кандидатствай за кредит

ББР ще бъде домакин на първата среща 16+1 на Междубанковата асоциация „Китай - ЦИЕ“


Българската банка за развитие ще бъде домакин на първата международна среща за многостранното финансово сътрудничество в рамките на механизма 16+1. Непосредствено преди срещата на върха между правителствените ръководители на Китай и страните от ЦИЕ, която ще се проведе на 6-8 юли в София, ББР ще посрещне членовете на Междубанковата асоциация Китай - ЦИЕ. Срещите на Комитета на висшите служители и Борда на директорите на банките-участници са предвидени за 3 и 5 юли.

По време на събитието в София ще бъдат подготвени и приети Програма за сътрудничество за периода 2018-2020г. и Споразумение за сътрудничество за изграждане на капацитет и споделяне на опит между банките-членове. Асоциацията е платформа за многостранно сътрудничество в областта на финансирането на проекти, при което се спазват принципите на независимост в операциите, вземането на решения и поемането на риск. Тя беше учредена миналата година по време на шестата среща на върха между правителствените ръководители на Китай и страните от ЦИЕ в Будапеща. В нея участват 14 банки за развитие и търговски банки, сред които ББР, Китайската банка за развитие, банки от Чехия, Хърватска, Словения, Черна гора, Латвия, Литва, Македония, Унгария, Румъния и Сърбия.

Сътрудничеството в рамките на Междубанковата асоциация на страните от Китай и ЦИЕ ще позволи на ББР да разшири инструментите си чрез участие във финансирането на публични и публично-частни инфраструктурни проекти с национално и регионално значение.

По време на срещата в София се очаква между Българската банка за развитие и Китайската банка за развитие да се подпише и двустранно споразумение за сътрудничество през следващите пет години. В рамките на досегашното партньорство между двете финансови институции, започнало през 2009 г., Китайската банка за развитие е предоставила на ББР два заема на стойност съответно 5 милиона и 80 милиона евро, които се използват за отпускане на инвестиционни и оборотни кредити, както и за кредитни линии на български предприятия.

Назад
Други
  • Стоян Мавродиев е победител в категория „Финанси“ на конкурса Мистър и Мисис Икономика 2018

    Председателят на Управителния съвет и Главен Изпълнителен Директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев е победител в категорията „Финанси и Застраховане“ на конкурса Мистър и Мисис Икономика 2018. Бизнес Оскарите бяха връчени на официална церемония в НДК.

    Виж повече
  • Дo 50 xиляди eвpo в подкрепа на стapтиpaщи ĸoмпaнии отпуска ББР чрез МФИ „Джобс“

    "Стартиращи компании ще могат да получават финансиране до 50 000 евро от Микрофинансиращата институция „Джобс“, част от Групата на ББР. Ще пoдĸpeпим мaлĸи пpeдпpиятия, ĸoитo нe биxa мoгли дa пoлyчaт финaнcиpaнe oт дpyгитe бaнĸи". Това каза изпълнитeлният диpeĸтop нa MФИ "Джoбc" Aнгeл Джaлъзoв по време на форум с участието на Haциoнaлнaтa acoциaция нa мecтнитe инициaтивни гpyпи в Бългapия. На събитието бяxa пpeдcтaвeни нoви инcтpyмeнти зa финaнcиpaнe, пpeдлaгaни от дъщерното дружество на ББР.

    Виж повече