Българска банка за развитие Българска банка за развитие

Търси
Кандидатствай за кредит

ББР участва в Годишната среща на публичните банки в Европа

Перспективите и предизвикателствата пред икономическото и инвестиционно сътрудничество между Европа и Китай бяха на фокус на Годишната среща на ЕАПБ в Брюксел. Форумът бе открит с изказване на Ръководителя на дипломатическата мисия на Китай в Европейския съюз Н.Пр. посланик Жанг Минг за бъдещето на китайските инвестиции в ЕС.

Посланик Жанг представи визията, приоритетите и плановете за развитие, както и принципите за международно инвестиционно сътрудничество, лансирани през октомври от 19-ия конгрес на ККП. Той постави акцент върху глобалните регулаторни реформи, както и върху инициативата 16+1 за взаимодействие със страните от Източна Европа.Независимо от несъгласията в търговските взаимоотношения между ЕС и Китай досега, все повече се засилва мнението, че специфичните инфраструктурни нужди на европейските региони могат да бъдат посрещани чрез адекватни съвместни инвестиции. Това предполага и по-активна роля на банките за развитие в подготовката и реализирането на съвместни проекти.

Българската банка за развитие има активни партньорски и кредитни взаимоотношения с Китайската банка за развитие, Китайската ЕКСИМ банка и Индустриалната и търговска банка на Китай.През ноември в София бе проведена среща с представители на ръководството на Китайския суверенен фонд China Investment Corporation (CIC). През първата половина на 2018 г. се предвижда визита на представители на ББР в Китай за представяне на възможностите за съвместна инвестиционна дейност в България, ЕС и Западните Балкани. Ще бъдат обсъдени и приоритетите за дейности в рамките на инициативата „Един пояс – един път“.

На работната пленарна сесия участниците във форума дискутираха промените на международните правила за оценка и управление на суверенни рискове, предложенията на ЕК за промени в банковите регулации с цел формиране на действащ Европейски банков съюз и новите финансови правила по европейските програми за следващия програмен период.

Българската банка за развитие членува в ЕАПБ от 2005 г. Позициите на банката по работните теми на конференцията бяха представени от съветника по финансова политика и стратегическо планиране в ББР София Касидова, началника на управление „Международни финансови институции и европейски фондове“ Захарина Тодорова и главния икономист Илия Лингорски.

Лингорски и Касидова обсъдиха принципите и спецификите за рисково претегляне на суверените рискове и облигации с председателя на Икономическия и финансов комитет Томас Вийзер. Захарина Тодорова представи гледната точка на ББР за взаимодействието с националните банки за развитие в бъдещата дейност на Европейския фонд за стратегически инвестиции и групата на Европейската инвестиционна банка.

Представителите на ББР размениха мнения и идеи за по-тесни взаимоотношения между ЕИФ и ББР със заместник-главния изпълнителен директор на Европейския инвестиционен фонд Роджър Хавенит.

Назад
Други
  • Стоян Мавродиев е победител в категория „Финанси“ на конкурса Мистър и Мисис Икономика 2018

    Председателят на Управителния съвет и Главен Изпълнителен Директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев е победител в категорията „Финанси и Застраховане“ на конкурса Мистър и Мисис Икономика 2018. Бизнес Оскарите бяха връчени на официална церемония в НДК.

    Виж повече
  • Дo 50 xиляди eвpo в подкрепа на стapтиpaщи ĸoмпaнии отпуска ББР чрез МФИ „Джобс“

    "Стартиращи компании ще могат да получават финансиране до 50 000 евро от Микрофинансиращата институция „Джобс“, част от Групата на ББР. Ще пoдĸpeпим мaлĸи пpeдпpиятия, ĸoитo нe биxa мoгли дa пoлyчaт финaнcиpaнe oт дpyгитe бaнĸи". Това каза изпълнитeлният диpeĸтop нa MФИ "Джoбc" Aнгeл Джaлъзoв по време на форум с участието на Haциoнaлнaтa acoциaция нa мecтнитe инициaтивни гpyпи в Бългapия. На събитието бяxa пpeдcтaвeни нoви инcтpyмeнти зa финaнcиpaнe, пpeдлaгaни от дъщерното дружество на ББР.

    Виж повече