Българска банка за развитие Българска банка за развитие

Търси
Кандидатствай за кредит

Българската банка за развитие разширява програмата си по COSME към небанкови финансови институции

Във фокуса й ще бъдат стартъпи и предприемачи, даващи работа на хора с увреждания и възпитаници на социални домове

Българската банка за развитие разширява обхвата на своята програма за индиректно финансиране КОСМЕ+. От нисколихвено и дългосрочно финансиране, комбинирано с гаранция от ББР и Европейския инвестиционен фонд, вече ще могат да се възползват микро-,малки и средни предприятия – клиенти както на търговските банки, така и на небанковите финансови институции. Те ще имат достъп до кредити и банкови гаранции в размер до 150 000 евро с до 10-годишен срок за издължаване при максимален лихвен процент 3М Euribor +5,7%.

Обновената програма КОСМЕ+ предвижда облекчени изисквания към обезпечеността по предоставяните на МСП кредити или банкови гаранции и приоритетно разглеждане на проекти на стартиращи предприятия. Ще има и допълнителни стимули за предприемачите, които дават работа на застрашени от социална изолация – хора с увреждания, възпитаници на социални домове, както и лица, изтърпели наказание „лишаване от свобода” преди навършване на пълнолетие.

Част от приходите по програма КОСМЕ+ ББР ще използва за допълнително, пряко финансиране на проекти със социално въздействие.

Обхватът на програмата е 33 млн. евро, а Българската банка за развитие има готовност да сподели до 60% от риска по предоставените кредити и гаранции със своите партньори. Финансирането по програмата се осъществява благодарение на гаранцията, предоставена от механизма COSME на Европейския инвестиционен фонд и Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ). Целта на ЕФСИ е да подпомогне финансирането на продуктивни инвестиции в Европейския съюз, чрез които да се улесни и нарасне достъпът до финансови средства на МСП.

Повече информация за условията за кандидатстване по програмата можете да намерите тук.

Назад
Други
  • Стоян Мавродиев е победител в категория „Финанси“ на конкурса Мистър и Мисис Икономика 2018

    Председателят на Управителния съвет и Главен Изпълнителен Директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев е победител в категорията „Финанси и Застраховане“ на конкурса Мистър и Мисис Икономика 2018. Бизнес Оскарите бяха връчени на официална церемония в НДК.

    Виж повече
  • Дo 50 xиляди eвpo в подкрепа на стapтиpaщи ĸoмпaнии отпуска ББР чрез МФИ „Джобс“

    "Стартиращи компании ще могат да получават финансиране до 50 000 евро от Микрофинансиращата институция „Джобс“, част от Групата на ББР. Ще пoдĸpeпим мaлĸи пpeдпpиятия, ĸoитo нe биxa мoгли дa пoлyчaт финaнcиpaнe oт дpyгитe бaнĸи". Това каза изпълнитeлният диpeĸтop нa MФИ "Джoбc" Aнгeл Джaлъзoв по време на форум с участието на Haциoнaлнaтa acoциaция нa мecтнитe инициaтивни гpyпи в Бългapия. На събитието бяxa пpeдcтaвeни нoви инcтpyмeнти зa финaнcиpaнe, пpeдлaгaни от дъщерното дружество на ББР.

    Виж повече