Българска банка за развитие Българска банка за развитие

Търси
Кандидатствай за кредит

Българската банка за развитие създава платформа за съвместно финансиране на проекти от региона

11 банки за развитие от Балканите и Централна и Източна Европа ще си сътрудничат в общи инициативи

Уеб-базирана платформа ще дава възможност на банките за развитие от региона да представят свои проекти в различни области и да търсят съфинансиране за тях. Системата е по предложение на Българската банка за развитие и ще позволи на институциите да обсъждат съвместни дейности и да обменят опит и добри практики.

Инициативата беше обявена днес, от Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор на ББР по време на среща на банките за развитие от Балканите и Централна и Източна Европа. По време на срещата, чийто домакин е ББР, пет нови институции се присъединиха към Меморандума за сътрудничество, подписан през миналата година.

Документът вече включва единадесет национални и многостранни банки за развитие от Хърватия, Унгария, Македония, Румъния, Босна и Херцеговина, Сърбия, Словения и България. Меморандумът дава възможност за реализирането на големи инфраструктурни проекти без натрупването на дълг от отделните правителства и чрез мобилизиране на ресурси от различни източници. Спорзумението предвижда още обмен и популяризиране на най-добрите практики за финансиране на инфраструктурата, подобряване и развитие на търговията.

Днешното събитие е част от Международния икономически форум „Пътища за партньорства“, организиран от Българската банка за развитие, който се провежда на 17 и 18 юни в София под знака на 20-годишния юбилей на институцията. Основен фокус на Форума е програмата InvestEU, която е продължението на Плана Юнкер и бъдещия й потенциал в региона на Югоизточна Европа. В него участват мениджъри на регионални и международни банки, Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, Международната инвестиционна банка, държавни институции, посланиците на страните от региона, финансисти и представители на бизнеса.

Допълнителна информация за Международния икономически форум на ББР и регистрационна форма може да намерите на https://2019.bdbforum.eu/bg  

Назад
Други