Българска банка за развитие Българска банка за развитие

Търси
Кандидатствай за кредит

Национални и международни банки подписаха Меморандум за сътрудничество на ББР Форума „Инфраструктура за растеж“

С подписването на Меморандум за сътрудничество между шест национални и многостранни банки завърши първият международен форум на Българската банка за развитие, който се проведе вчера в София. Представители на Българската, Хърватската, Унгарската, Македонската банки за развитие, Черноморската банка за търговия и развитие и Международната инвестиционна банка подписаха документ, който може да направи възможно реализирането на големи проекти без натрупване на дълг от отделни правителства и чрез мобилизирането на ресурси от различни източници. 

Създаването в София на център за развитие на съвместни проекти за региона, чрез който страните да обменят информация и да развиват уменията си в подготовката и изпълнението на проекти, е една от следващите стъпки в сътрудничеството между финансовите институции и правителствата от региона. Това беше едно от предложенията на ББР към европейските финансови институции и банките за развитие, гостуващи на форума. С експертна и консултантска помощ центърът може да се превърне в регионална агенция за сътрудничество в областта на инфраструктурата, която да предлага реализация на конкретни проекти.

„Лозунгът на българското председателство „Съединението прави силата“ може да бъде реализиран именно чрез този подход: създаването на устойчиви структури, мрежи за сътрудничество и синергия на средствата“, каза главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев при подписването на документа. „Като дадем възможност за устойчиво развитие на инфраструктурата, ще осигурим дългосрочен принос за икономическия растеж и ще подобрим качеството на живот на хората в нашите държави. За да се справим с това предизвикателство, ще разчитаме и на правителствата, и на европейските финансови инструменти, и на партньорството между националните и международните банки за развитие. За да се постигне ефективност, трябва да обединим усилията си“, каза още Мавродиев.

Меморандумът за сътрудничество между шестте финансови институции е отворен за присъединяване на други национални и международни банки за развитие и е основа за мобилизиране на външно финансиране и частни инвестиции, обмен и популяризиране на най-добрите практики за финансиране на инфраструктурата и подобряване на търговията.

Назад
Други
 • Новите предприемачи

  15-годишно момче е най-младият предприемач на The Founder Institute, подкрепен от ББР

  Приключи четвъртото издание на най-голямата обучителна програма за стартиращи компании в България, провеждана с подкрепата на Българската банка за развитие. Програмата на The Founder Institute – София е хибрид между обучение и бизнес инкубатор, и позволява на участниците да усвоят теоретични познания и да тестват идеите си в реални условия. В нея са ангажирани над 9000 лектори и обучители, а София е един от 180-те града в света, където се провежда.

  Виж повече
 • In Memoriam

  Екипът на Българската банка за развитие изразява своите най-искрени съболезнования на семейството и близките на арх. Жеко Тилев.

  Виж повече