Българска банка за развитие Българска банка за развитие

Търси
Кандидатствай за кредит

Националният гаранционен фонд представи на форум финансовите си инструменти за земеделие и развитие на селските райони

Опитът и изпълнението на финансови инструменти по линия на Европейския фонд за земеделие и развитие на селските райони (ЕЗФРСР) беше темата на презентацията на Националния гаранционен фонд на европейски форум в София. Четвъртата годишна европейска конференция относно финансовите инструменти за земеделие и развитие на селските райони в ЕС, подкрепени от Европейския фонд за земеделие и развитие на селските райони през периода 2014-2020 г., беше открита официално от ресорния еврокомисар Фил Хоган. Събитието се проведе с подкрепата на Европейската инвестиционна банка.

Борислав Богданов, ръководител отдел „Риск и мониторинг“ в Националния гаранционен Фонд, представи параметрите и резултатите от прилагането на гаранционната схема. Националният гаранционен фонд е финансова институция, част от групата на Българската банка за развитие и пълноправен член на Европейската асоциация на гаранционните институции.

От стартирането през 2013 година на гаранционната схема в подкрепа на бенефициентите по ПРСР досега Националният гаранционен фонд е подкрепил проекти на стойност 375 млн. лв. Размерът на гарантираните кредити е 238 млн. лв., а на издадените гаранции - 186 млн. лв. С гаранция от НГФ са подкрепени 544 малки и средни предприятия в България.

Отпусканите по Програмата за развитие на селските райони кредити могат да бъдат както инвестиционни (за закупуване на земя, техника, ремонтни дейности), така и кредити за оборотни средства на земеделските производители, за реализиране на проекти по ПРСР 2014-2020 г., както и банкови гаранции за авансови плащания по програмата.

Само за последната година издадените от НГФ гаранции по гаранционни схеми за собствен риск са за 126 млн.лв, гарантирани са кредити за 289 млн.лв и са подкрепени 1 259 малки и средни предприятия.

В официалното откриване на Четвъртата годишна европейска конференция относно финансовите инструменти за
земеделие и развитие на селските райони в ЕС взеха участие премиерът на България Бойко Борисов, земеделският министър Румен Порожанов, вице-президентът на Европейската инвестиционна банка Андрю Макдауъл и главният изпълнителен директор на Европейския инвестиционен фонд Пиер-Луиджи Джилибърт.

 

 

Назад
Други
  • В Музея за история на София бе открита експозиция за първия градостроител Антонин Колар

    Изложба в памет на първия главен архитект на София, чехът Антонин Колар, бе открита в Музея за история на София. До 3 октомври жителите и гостите на столицата могат да видят събрани на едно място всички планове, сгради и обществени пространства, дело на талантливия чех, който поема мисията да превърне новоосвободената София в европейски град. Експозицията е организирана по идея и с подкрепата на Българската банка за развитие, чиято собственост е сградата на реконструирания Гранд хотел „България“, построен от арх. Колар в периода 1880-85 г.

    Виж повече
  • Изложба ни връща към шедьоврите на първия архитект на София - Антонин Колар

    Изложба ни връща към шедьоврите на първия архитект на София - Антонин Колар В навечерието на празника на столицата Българската банка за развитие (ББР) и Регионалният исторически музей подготвят изложба, посветена на първия градски архитект на София – чехът Антонин Вацлав Колар. Eкспозицията може да бъде разгледана между 14 септември и 3 октомври, като за първи път ще бъде изложен експонат от царската чакалня на проектираната от Колар Софийска гара, реставриран с подкрепата на ББР.

    Виж повече