Българска банка за развитие Българска банка за развитие

Търси
Кандидатствай за кредит

Ръководството на ББР представи стратегията си пред Икономическата комисия в НС

Новото ръководство на Българската банка за развитие представи стратегията си за управление на заседание на Икономическата комисия в парламента на 6 декември, професионалния празник на банкера.

Наред с основния си приоритет – финансирането на малките и средни предприятия, държавната банка планира да разшири спектъра на инвестиционните си продукти, като ги насочи към важни за държавата проекти. ББР трябва да се превърне в партньор на правителството и да навлезе в нова сфера на дейност, свързана с ускорен растеж и догонване на развитите икономики. Това е предпоставка за привличането на качествено нов ресурс при реализирането на големи стратегически обекти и публично-частни партньорства. ББР добави в устава си изискванията на европейския регламент, валидни за всички банки в България и в ЕС, което означава, че може да финансира обществено-значими проекти със суми в размер до 25% от капитала си.

"В дългосрочен план това ще допринесе за икономическия растеж като цяло и създаването на повече работни места", каза председателят на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев. "Тази промяна в политиката на банката ще подготви страната ни за предстоящия период, в който ще спре безвъзмездното финансиране от еврофондовете".

Той представи членовете на УС на ББР – Николай Димитров, Румен Митров и Илия Кирчев. "Всеки проект за финансиране ще бъде гледан "под лупа", ще прилагаме високи банкови стандарти на работа и контрол", заяви намеренията си новото ръководство на банката. Нова разпоредба в документа предвижда всеки кредит на стойност над 5% от капитала на ББР да бъде одобряван от Надзорния съвет. Специален акцент в работата ще бъде поставен върху сферата на иновациите в индустрията и стартиращи фирми, които банката ще подпомага.

На всеки 6 месеца на депутатите от Икономическата комисия ще бъде предоставяна обобщена информация за кредитния портфейл на ББР и обслужването на кредитите.

Назад
Други
  • Стоян Мавродиев е победител в категория „Финанси“ на конкурса Мистър и Мисис Икономика 2018

    Председателят на Управителния съвет и Главен Изпълнителен Директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев е победител в категорията „Финанси и Застраховане“ на конкурса Мистър и Мисис Икономика 2018. Бизнес Оскарите бяха връчени на официална церемония в НДК.

    Виж повече
  • Дo 50 xиляди eвpo в подкрепа на стapтиpaщи ĸoмпaнии отпуска ББР чрез МФИ „Джобс“

    "Стартиращи компании ще могат да получават финансиране до 50 000 евро от Микрофинансиращата институция „Джобс“, част от Групата на ББР. Ще пoдĸpeпим мaлĸи пpeдпpиятия, ĸoитo нe биxa мoгли дa пoлyчaт финaнcиpaнe oт дpyгитe бaнĸи". Това каза изпълнитeлният диpeĸтop нa MФИ "Джoбc" Aнгeл Джaлъзoв по време на форум с участието на Haциoнaлнaтa acoциaция нa мecтнитe инициaтивни гpyпи в Бългapия. На събитието бяxa пpeдcтaвeни нoви инcтpyмeнти зa финaнcиpaнe, пpeдлaгaни от дъщерното дружество на ББР.

    Виж повече