Българска банка за развитие Българска банка за развитие

Търси
Кандидатствай за кредит

Ръководството на ББР представи стратегията си пред Икономическата комисия в НС

Новото ръководство на Българската банка за развитие представи стратегията си за управление на заседание на Икономическата комисия в парламента на 6 декември, професионалния празник на банкера.

Наред с основния си приоритет – финансирането на малките и средни предприятия, държавната банка планира да разшири спектъра на инвестиционните си продукти, като ги насочи към важни за държавата проекти. ББР трябва да се превърне в партньор на правителството и да навлезе в нова сфера на дейност, свързана с ускорен растеж и догонване на развитите икономики. Това е предпоставка за привличането на качествено нов ресурс при реализирането на големи стратегически обекти и публично-частни партньорства. ББР добави в устава си изискванията на европейския регламент, валидни за всички банки в България и в ЕС, което означава, че може да финансира обществено-значими проекти със суми в размер до 25% от капитала си.

"В дългосрочен план това ще допринесе за икономическия растеж като цяло и създаването на повече работни места", каза председателят на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев. "Тази промяна в политиката на банката ще подготви страната ни за предстоящия период, в който ще спре безвъзмездното финансиране от еврофондовете".

Той представи членовете на УС на ББР – Николай Димитров, Румен Митров и Илия Кирчев. "Всеки проект за финансиране ще бъде гледан "под лупа", ще прилагаме високи банкови стандарти на работа и контрол", заяви намеренията си новото ръководство на банката. Нова разпоредба в документа предвижда всеки кредит на стойност над 5% от капитала на ББР да бъде одобряван от Надзорния съвет. Специален акцент в работата ще бъде поставен върху сферата на иновациите в индустрията и стартиращи фирми, които банката ще подпомага.

На всеки 6 месеца на депутатите от Икономическата комисия ще бъде предоставяна обобщена информация за кредитния портфейл на ББР и обслужването на кредитите.

Назад
Други
  • В Музея за история на София бе открита експозиция за първия градостроител Антонин Колар

    Изложба в памет на първия главен архитект на София, чехът Антонин Колар, бе открита в Музея за история на София. До 3 октомври жителите и гостите на столицата могат да видят събрани на едно място всички планове, сгради и обществени пространства, дело на талантливия чех, който поема мисията да превърне новоосвободената София в европейски град. Експозицията е организирана по идея и с подкрепата на Българската банка за развитие, чиято собственост е сградата на реконструирания Гранд хотел „България“, построен от арх. Колар в периода 1880-85 г.

    Виж повече
  • Изложба ни връща към шедьоврите на първия архитект на София - Антонин Колар

    Изложба ни връща към шедьоврите на първия архитект на София - Антонин Колар В навечерието на празника на столицата Българската банка за развитие (ББР) и Регионалният исторически музей подготвят изложба, посветена на първия градски архитект на София – чехът Антонин Вацлав Колар. Eкспозицията може да бъде разгледана между 14 септември и 3 октомври, като за първи път ще бъде изложен експонат от царската чакалня на проектираната от Колар Софийска гара, реставриран с подкрепата на ББР.

    Виж повече