Българска банка за развитие Българска банка за развитие

Търси
Кандидатствай за кредит

Стоян Мавродиев: време е за хибридно финансиране на инфраструктурните проекти

„Трябва да мислим мащабно и трансгранично“, така председателят на УС и главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев откри форума „Инфраструктура за растеж“, част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС. Събитието събра в София ръководителите на Европейския фонд за стратегически инвестиции, Европейската асоциация на публичните банки, Инвестиционния план за Европа, Европейската асоциация на дългосрочните инвеститори и други финансови институции, директори на банките за развитие от Балканите и Централна и Източна Европа, представители на правителствата и посланици от съседни държави.

ББР инициира дискусията за съвместни проекти с цел по-добра свързаност на Балканите, насърчаване на износа, иновациите и чуждестранното участие в разширяването на инфраструктурата в региона. Сред идеите на домакините в лицето на главния изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев бяха увеличаване на синергията в работата на Европейската инвестиционна банка и националните банки за развитие, кофинасиране на инфраструктура заедно с Европейския инвестиционен фонд, както и създаване на център в София, който ще увеличи проектния капацитет в региона.

Председателят на Европейския фонд за стратегически инвестиции Герасимос Томас очерта основните насоки в развитието на Плана „Юнкер“. Фондът ще продължи да инвестира в инфраструктурата, малките и средните предприятия и иновациите. Важен стълб остават и структурните и кохезионните фондове.

„Очакваме още по-активно участие от мрежата от национални банки за развитие в прилагането на инвестициите. В партньорство с Българската банка за развитие частните производители могат да бъде подпомогнати и да постигнат много“, заяви Томас.

До момента между ЕФСИ и националните банки за развитие са подписани 161 документа. Механизмът на финансиране е подобрен и вече е на базата на БВП на глава от населението, за да не бъдат ощетявани по-малките държави.

274 млрд.евро е отпуснал Фондът за подкрепа на вече реализирани проекти. България е сред десетте страни с най-добро усвояване на средства, отчете Герасимос Томас. Целта е до 2020 година да бъдат реализирани 300 млрд. евро.

Според министъра на икономиката Емил Караниколов това, което пречи на балканските държави, е липсата на свързаност помежду им. „По-добри пътища, железопътна инфраструктура, газова и електрическа връзка – това ще сближи хората и ще доведе бизнеса“, заяви министърът.

По думите му, Инвестиционният план за Европа вече дава първите си окуражителни резултати в тази посока, благодарение на националните банки за развитие.

Това е първият международен форум, организиран от Българската банка за развитие, с намерение той да се превърне в традиционна среща на европейски финансови институции, банки за развитие и представители на правителствата – с цел постигане на финансово сътрудничество, икономически просперитет и стабилност в региона.

Провеждането на събитието съвпада с 10-ата годишнина от влизането в сила на Закона за ББР, както и реорганизацията й като национална банка с мандат за развитие на икономиката.

Назад
Други
  • Стоян Мавродиев е победител в категория „Финанси“ на конкурса Мистър и Мисис Икономика 2018

    Председателят на Управителния съвет и Главен Изпълнителен Директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев е победител в категорията „Финанси и Застраховане“ на конкурса Мистър и Мисис Икономика 2018. Бизнес Оскарите бяха връчени на официална церемония в НДК.

    Виж повече
  • Дo 50 xиляди eвpo в подкрепа на стapтиpaщи ĸoмпaнии отпуска ББР чрез МФИ „Джобс“

    "Стартиращи компании ще могат да получават финансиране до 50 000 евро от Микрофинансиращата институция „Джобс“, част от Групата на ББР. Ще пoдĸpeпим мaлĸи пpeдпpиятия, ĸoитo нe биxa мoгли дa пoлyчaт финaнcиpaнe oт дpyгитe бaнĸи". Това каза изпълнитeлният диpeĸтop нa MФИ "Джoбc" Aнгeл Джaлъзoв по време на форум с участието на Haциoнaлнaтa acoциaция нa мecтнитe инициaтивни гpyпи в Бългapия. На събитието бяxa пpeдcтaвeни нoви инcтpyмeнти зa финaнcиpaнe, пpeдлaгaни от дъщерното дружество на ББР.

    Виж повече