Българска банка за развитие Българска банка за развитие

Търси
 • Нова онлендинг програма на ББР ще осигурява кредити до 150 хил. евро при два пъти по-ниски обезпечения

  Нова програма на ББР ще предостави възможност на малките и средни предприятия да получават чрез търговските банки кредити в размер до 293 хил. лева при два пъти по-ниски обезпечения. Това ще стане благодарение на получена в края на 2016 г. контрагаранция по програма COSME на ЕИФ с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции (План „Юнкер“).

  Виж повече
 • Доц. Красимир Ангарски влезе в Надзорния съвет на ББР

  Финансистът доц. Красимир Ангарски бе избран за член на Надзорния съвет на Българска банка за развитие (ББР) на извънредно общо събрание на акционерите. Той влиза на мястото на Кирил Ананиев, който бе назначен за министър на финансите в служебното правителство. Според законовите разпоредби като такъв Кирил Ананиев няма право да бъде член на Надзорния съвет на ББР, собственик на 99,9% от капитала на която е държавата в лицето на Министерство на финансите.

  Виж повече
 • Фич потвърди кредитния рейтинг на Българска банка за развитие

  Международната рейтингова агенция “Фич Рейтингс” потвърди кредитния рейтинг на Българска банка за развитие (ББР) и той остава „BBB-“ със стабилна перспектива. Дългосрочният инвестиционен рейтинг е равен на държавния рейтинг на България и е максималният за финансова институция в страната. Краткосрочният IDR (Issuer Default Rating) е потвърден на ниво „F3“, a рейтингът за подкрепа (Support Rating) – на ниво „2“.

  Виж повече
 • ББР получи 150 млн. евро от Европейската инвестиционна банка по Плана "Юнкер"

  Българска банка за развитие (ББР) получи 150 млн. евро от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за финансиране на проекти на малки и средни компании. Средствата се отпускат с подкрепата на ЕС чрез гаранция от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), част от Инвестиционния план за Европа (план „Юнкер“). Споразумението бе подписано днес от изпълнителния директор на ББР Ангел Геков и Флавия Паланца, директор за Централна и Югоизточна Европа в ЕИБ. Това е и първият договор по плана, по който ЕИБ предоставя финансиране у нас.

  Виж повече
 • Българска банка за развитие се включи в информационна кампания за киберпрестъпления с финансов характер

  Българска банка за развитие (ББР) се включи в мащабна информационна кампания за киберпрестъпления с финансов характер срещу т. нар. "финансови мулета". Инициативата се организира от Асоциация на банките в България, съвместно с ГДБОП.

  Виж повече
 • Билян Балев е преизбран за член на Административния съвет на Европейската асоциация на публичните банки

  Изпълнителният директор на Българска банка за развитие (ББР) Билян Балев е преизбран за член в Административния съвет на Европейската асоциация на публичните банки (ЕАПБ) с мандат от две години. Организацията е едно от най-влиятелните сдружения на финансови институции в Европа, които работят в сферата на публично-частните инвестиции.

  Виж повече
 • ББР ще поема част от риска по бизнес кредитите на търговските банки

  Българска банка за развитие (ББР) подписа ново споразумение за издаване на контра-гаранция с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) по програма COSME в подкрепа на малкия и среден бизнес у нас. Целта е да се улесни достъпът до дългосрочно и нисколихвено финансиране на фирмите в страната, като едновременно с това да се облекчат и изискванията за обезпечение по кредитите

  Виж повече