Българска банка за развитие Българска банка за развитие

Търси

Правят кефир и моцарела до Земенския манастир

Има ясна тенденция за търсене на качествени млечни продукти през последните години, особено в големите градове. Това дава пазар за малки, бутикови ферми и мандри. Такава е и "Земенея", която произвежда освен кисело мляко, сирене и кашкавал, но отскоро и кефир, моцарела и скаморца.

"Правилно е да кажем, че това са сирене и кашакавал тип моцарела и скаморца, защото те са защитени италиански географски наименования", бърза да уточни собственикът на "Земенея" Васил Николов. Но клиентите му търсят новите продукти и дори твърдят, че са по-хубави от италианските оригинали. Кефирът също бързо станал популярен, особено сред украинци и руснаци, които живеят у нас. И много българи го харесали, още повече че използваната гъбична закваска правела напитката изключително здравословна.

Наскоро Васил Николов получи приза "Златна мартеница" от съюз "Произведено в България" за затворен кръг производство в микро предприятие, произвеждащо традиционни български продукти. Връчи му го лично земеделския министър Десислава Танева.

Николов се ориентира към производството още в началото на демокрацията и от 1992 г. прави хляб и халва. Успоредно с това обаче започва да отглежда и по малко животни – първо крави, после и овце. След като в България дойдоха и европейските програми решава да направи проекти по САПАРД. Кандидатства с три – за кравеферма, за овцеферма и накрая за мандра. На следващ етап започва да открива и фирмени магазини в София. Освен това го търсят и партньори, които искат да продават само негови продукти.

Така в момента има около 15 "специализирани" магазина в столицата. По принцип продукцията се пласира изцяло по пътя Земен, Радомир, Перник и София. Капацитетът на мандрата е за преработка на 4 тона мляко дневно. Кандидатстването по европейските програми освен тласък на бизнеса на "Земенея" за малко да се окаже и фатално за него. Трите проекта са за около 5 млн.лв., от които половината са грант, а останалите 2,5 млн. лв. са банков кредит. Изплащането на субсидията обаче се забавя значително, което води до проблеми с обслужването на заема и наказателни лихви от 16%. В един момент дори кредитът станал изискуем и цялото имущество е обявено за публична продан от съдия изпълнител.

"В този тежък момент ни спаси Българската банка за развитие дойдоха и прегледаха на място всичко, не само сухата статистика от отчети, а и се убедиха, че има потенциал и перспектива в моя бизнес", обясни Николов. Така кредитът е изцяло рефинансиран през миналата година при много по-добри условия. Това е станало 1 ден преди обявения търг за публична продан. Николов е впечатлен от отношението, вниманието и подхода на банката за развитие.

"За мен това е правилната институция. Тя постъпва по начин, който дава възможност на затруднени по субективни причини фирми постепенно да се изправят на крака. Защото при нас няма някакви свръхмонополни бързи печалби, а всичко се постига трудно и бавно, с много труд", обясни Николов.

Той се гордее с факта, че са втората мандра в България, която е сертифицирана да преработва био мляко. Изкупуват го от института в Троян и от Усоица, близо до Горна Малина. "Това е пътят – лавинообразно се развива търсенето на биологични млечни продукти по целия свят. А е една неразорана целина, която не може бързо да се развие като производство, защото изисква много усилия. Не е проста работа", обяснява собственикът на "Земенея".

В момента едрите преживни животни във фермата му са около 60 – крави, телета, юници. Има близо 800 овце, агнета и шилета, както и близо 300 кози. Плаща добре и всяка седмица на пастирите, които гледат животните. "Освен заплата, получават и премия за литър мляко или килограм месо, така са стимулирани да гледат по-добре добитъка", разказа Васил Николов.

Въпреки, че мандрата е малка, тя гледа с надежда и към външните пазари. Вече има успехи в износа за Кипър и дори за Бахрейн, където продава овче и козе сирене. "Земенея" е участвала с помощта на земеделското министерство и на изложението Fancy food в Ню Йорк и сега се очаква да започне износи за САЩ.

"Хората, особено американците, търсят качествени продукти. Същото и е и в София – тези с финансови възможности масово търсят качествено сирене и кашкавал. Ние сме заложили на него, на оптималното съчетание между цена и качество", обяснява Васил Николов.

Паралелно с производството на млечни продукти "Земенея" развива и туризъм. Посрещат деца по програмата "Уроци сред природата". Идват ученици от основно от София, но отскоро и от Пловдив, Кюстендил и Перник. Децата съчетават полезното с приятното. Разглеждат фермите, после в мандрата нагледно виждат как се правят киселото мляко, сиренето, кашкавалът. Има 30 минутна беседа, при която се оказва, че много неща за млякото не знаят дори учителките. Накрая има и задължителна дегустация на продуктите и малки подаръчета. Екскурзията завършва с посещение на Земенския манастир, който е само на 20 метра по права линия от мандрата.

"Често в събота и неделя идват и родителите на децата, които през седмицата са били при нас, защото са се заинтригували от разказаното", казват от "Земенея". Освен ученици в мандрата идват фирми за тиймбилдинг. Посрещат и западни туристи – от Холандия, Франция, САЩ. За година се събират 5-6 хил. туристи само от нас, които посещават и Земенския манастир, това развива туризма в региона, затова ще продължим да залагаме и на тази дейност, обясни още Васил Николов.

В. „24 часа“

Назад
Други
  • Тихоокеанска сьомга на 45 км от София

    България - крупен производител на тихоокеанска сьомга. Може да звучи и като виц, но не е. Нестандартната идея вече се реализира на 45 километра от София с подкрепата на Българската банка за развитие. В самоковското село Горни окол се изгражда първата в Европа ферма за кохо сьомга, изцяло по рециркулационна система.

    Виж повече
  • Със 100 000 евро кредит започва производство на български ултралеки самолети

    Със 100 000 евро кредитна линия от Българската банка за развитие започва производство на ултра леки самолети край София. Преди Гергьовден в бившите краварници край Горни Лозен, в които сега са малки цех-чета за производство на 120-килограмови аероплани, разглобяваха самолет „ДАР Соло", за да го изпратят в Австралия.

    Виж повече